Ακμή & σπυράκια με πύον: Γιατί σ’ εμένα;
Γιατί στην εφηβεία;
Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία σας. Κατά την περίοδο της εφηβείας, η ακμή είναι τόσο συχνή που θεωρείται ακόμα και φυσιολογική κατάσταση της συγκεκριμένης ηλικίας. Σχεδόν 8 στους 10 εφήβους έχουν ακμή. Στην περίοδο της εφηβείας λοιπόν υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να έχεις ακμή και σπυράκια με πύον.
Ωστόσο, όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και βλέπουμε ένα μεγάλο σπυράκι με πύον δεν αισθανόμαστε καλύτερα απλά επειδή είμαστε έφηβοι, αντιθέτως αυτό μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε και χειρότερα, καθώς η εξωτερική εμφάνιση μετράει πολύ σε αυτή την ηλικία.
Σύμφωνα τόσο με τη διεθνή όσο και την ελληνική βιβλιογραφία, η ακμή επηρεάζει αντίστοιχα τα νεαρά αγόρια και κορίτσια και επιδρά αρνητικά στην ποιότητα ζωής τους, με επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση, την εικόνα του σώματος και τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Γιατί στους ενήλικες;
Η ακμή αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και για τους ενήλικες με αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, η ακμή στους ενήλικες μπορεί είτε να συνεχίζεται από την εφηβεία (επίμονη ακμή) ή να εμφανιστεί αρχικά κατά την ενήλικη ζωή (ακμή όψιμης έναρξης). Μάλιστα, οι γυναίκες επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες. Μπορεί να αισθάνονται ιδιαίτερα άσχημα λόγω της εμφάνισής τους, ενώ οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της ακμής είναι σημαντικές ακόμα και όταν πρόκειται για σχετικά ήπια περιστατικά.
Σε γενικές γραμμές, η ακμή και τα σπυράκια με πύον φαίνεται να επηρεάζουν περισσότερο την ποιότητα ζωής των ενηλίκων σε σχέση με τους εφήβους και πολλές φορές είναι πιο δύσκολη η αντιμετώπιση με τις συνηθισμένες θεραπευτικές επιλογές, ενώ το δέρμα μπορεί να δείχνει μεγαλύτερη ευαισθησία στις τοπικές θεραπείες.

Αλλά από τι προκαλείται η ακμή;
Παρόλο που κάποιες φορές είναι δύσκολο να προσδιοριστούν τα ακριβή αίτια της ακμής, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που έχει διαπιστωθεί ότι προάγουν την εμφάνιση ακμής.
Οι ορμονικές μεταβολές παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην περίπτωση των εφήβων όσο και στην περίπτωση των ενήλικων γυναικών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Παράλληλα υπάρχουν περιπτώσεις εμφάνισης ή έξαρσης της ακμής κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή κατά την εμμηνόπαυση και σε κάποιες περιπτώσεις όταν γίνει διακοπή της αντισυλληπτικής αγωγής ή της θεραπείας με αντιβιοτικά.
Ένας άλλος παράγοντας που ενδέχεται να επηρεάζει την ακμή είναι ο καθημερινός τρόπος ζωής μας. Παρόλο που δεν υπάρχουν καταληκτικά ερευνητικά δεδομένα (έρευνες που καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα), η διατροφή μπορεί να επηρεάζει την εμφάνιση της ακμής ή την επιδείνωση της κατάστασης. Τα λιπαρά, τα σάκχαρα και οι υδατάνθρακες μπορεί να εμπλέκονται ως ένα βαθμό στην ανάπτυξη της φλεγμονής, καθώς βοηθούν στον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.
Επίσης η χρήση κάποιων καλλυντικών προϊόντων που είναι φαγεσωρογόνα, δηλαδή προάγουν την εμφάνιση μαύρων και άσπρων στιγμάτων (ανοιχτοί και κλειστοί φαγέσωρες), μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των πόρων του δέρματος και ακμή. Παράλληλα, πρέπει να προσέχετε ώστε τα προϊόντα μακιγιάζ που χρησιμοποιείτε να είναι κατάλληλα ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας και τη σοβαρότητα της ακμής. Παρόλο που σας βοηθούν να βελτιώσετε την εμφάνισή σας και μπορούν να σας προσφέρουν το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλετε, υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης της ακμής εάν δεν είναι τα κατάλληλα για εσάς.
Διαβάστε επίσης: